Tips en Trucjes

superhandig !

By Moon

En toen waren we zomaar een paar weken verder….

Het mooie weer waar ik in m’n vorige blog nog op hoopte is er inmiddels.  Het buiten zitten met een haakje vind ik echt een van de fijnste bezigheden die er zijn.Een lekker kussen in m’n rug, hond op de stoel naast me…ja ik geef toe, het is een verwende zwerver , en een kratje met de kleurtjes garen die ik nodig heb voor het projectje in m’n handen.

Pen, papier, schaar en stopnaald op het tafeltje naast me.
Meer heb ik niet nodig…..oke! en af en toe een bakje koffie ☕ om het geluksmoment kompleet te maken. Wat is het dan vervelend als een klein ongemak dit alles verstoord.

*1*
Heb je je net toen je een appeltje wilde schillen met het scherpe mesje in je vinger gesneden of, wat mij nogal eens overkomt, je bij het in elkaar zetten van je knuffeltje met de stopnaald geprikt! Leg je werkt dan echt even neer…pak een pleister of wacht gewoon even tot die prik in je vinger niet meer bloedt.
Niets is zo lelijk om een vlek op je werk te krijgen. Bloedvlekken zijn niet zomaar weg te poetsen en vaak is daarmee wel het mooie er vanaf.
Mocht het je toch gebeuren….ga niet als een malle zitten wrijven maar probeer het met een wattenstaafje met koud water of azijn. Hopelijk ziet je het dan niet meer.

*2*
Bij het haken van amigurumi, duur woord voor gehaakt knuffeltje , haak je vaak in het rond. Je begint je werk dan regelmatig met een magische ring. Nu merk ik zelf dat een magische ring met 6 of meer vaste geen probleem geeft….maar soms staat er wel eens: Haak een magische ring met 4
vaste. Wat een gepriegel en een gepruts vind ik dat! Wat ik dan doe is het volgende. Zet een lusje op je naald en haak 2 losse. Vervolgens haak je in
de 1ste lus de 4 vaste. Dus 4 vaste in 1 gaatje. Je kan er dan nog voor kiezen om de ring met een halve vaste te sluiten of je gaat vanaf dat punt verder met de volgende toer. Probeer het gewoon ook eens….misschien vindt jij dit ook een stuk handiger. 

*3*
En dan ben je zo ver dat je het knuffeltje kan gaan vullen. De een haakt eerst alle onderdelen en begint dan met vullen en in elkaar zetten….de ander kan juist niet wachten en vult, sluit en naait gelijk dat koppie op de romp. Hoe je het ook doet….er is geen goed of fout. Het is wat jij juist het prettigst vindt.
Maar goed dat vullen! Natuurlijk ligt het er aan hoe groot je project is…maar over het algemeen is het niet….”grote plukken, snel klaar!” Je krijgt dan al snel hobbels en bobbels. Vul met kleine plukjes en controleer regelmatig of die beer of dat konijn z’n juiste model nog wel heeft.
Dus hoe kleiner de knuffel, hoe kleiner de plukjes!

*4*
Natuurlijk mag je trots zijn op je werk! Je hebt er een heleboel tijd en liefde in gestopt. Dat maakt juist jouw knuffel zo mooi! Maar je mag wel kritisch zijn en kijken of er verbeterpunten zijn.
Maar zie niet alleen maar dat kleine foutje of die mindering die wat ruim is…..
Het is echt niet zo dat alleen het werk van die ander perfect is…want ook de maakster daarvan ziet weer iets in haar werk waar jij dan helemaal overheen kijkt. 

Tot de volgende haak,
Moon